ISTEN HOZTA SZÉKELYBŐBE!SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK HONLAPUNKON!


A szívem Kolumbusz árbockosárból
kiáltó matróza mikor
idáig érkezem

minden más táj csak óceán
ez itt a föld
a föld nekem.


          /Kányádi Sándor/KÖSZÖNJÜK, HOGY MEGTISZTELI FALUNKAT FIGYELMÉVEL!

         „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne” /Tamási Áron /


          Szeretjük Székelybőt! Itt élők és elszármazottak egyaránt. Akit elsodort az élet, mindenhonnan visszavágyik és amikor szólítja a Szülőfalu, hívó szavára hazatér.

          Nyárádszereda Önkormányzatához tartozunk közigazgatásilag, ahhoz a településhez, mely a Nyárádmente központja és ahol Erdély fejedelmévé választották Bocskai Istvánt 1605 februárjában. Egykor mezővárosi rangja volt, 1876-ig Marosszék székhelye, szerepét később Marosvásárhely vette át. 2003 óta újra város. Hét társtelepülése van: Kisszentlőrinc, Székelybő, Székelymoson, Székelysárd, Székelytompa, Demeterfalva és Vece.


TISZTELT VENDÉGÜNK, ISTEN HOZTA!

 

     Szeretettel köszöntöm Nyárádszereda fejedelem-választó városa, valamint az önkormányzathoz tartozó százlelkes Székelybő polgára nevében.

       Köszönöm a Székelybőért Egyesület megálmodóinak, támogatóinak, hogy bárhol élnek is szerte a világban, nem feledik szülőföldjüket. Építő-szépítő ötletekkel, tettekkel bizonyítják a szülőfalujuk iránti hűségüket, ragaszkodásukat. Ennek eredménye e jászolnyi székely falu honlapja is.

        Orbán Balázs egy évszázaddal ezelőtti leírása ma is illő a falura, a tájra. A Füle és Berek vízválasztó-dombok közötti völgyben meghúzodó csinos falucska összekötő kapocs a Nyárád- és a Maros-menti székelység között. A beszédes földrajzi nevek régvolt időkről, történelmünkről vallanak. A Törökök útja alighanem avar maradvány, az Őrvár (519 m) hajdani földerődről, őrtoronyról árulkodik. A régi római Só-útján ma gyalogosan vagy kerékpárral kirándulhatunk. Lombhullató erdőkön, virágos mezőkön, csacsogó patakok mentén haladva csodálhatjuk meg természetadta értékeinket avagy épített örökségünket.

     Székelybő, a környék legrégebbi települése, már kicsi néprajzi múzeummal is büszkélkedik. Az ősmagyar település lakossága ma fele-fele arányban katolikus illetve református vallású. Jelentős ünnepük a Szent Adalbert napi búcsú (ápr. 23.) és az Urunk színeváltozása (aug. 6.). Ez utóbbi alkalommal a Falunapot is megszervezik. Ökumenikus Istentiszteletet, felemelő kultúrműsor, bőséges szeretetet-vendégség, vidám mulatság teszi emlékezetessé.

      Legyen Ön is a vendégünk! Jöhet ünnepnap, vasárnap, hétköznap! Ismerje meg szokásainkat, élvezze az érintetlen táj varázsát, a bői emberek vendégszeretetét!

Hívjuk, várjuk Székelyföldre – Székelybőbe!


    A személyes találkozás reményében a székelykapuk hagyományos üdvözletével köszöntöm Önt, kedves Látogató:

,,BÉKE A BELÉPŐRE, ÁLDÁS A KIMENŐRE!’’

 

                                                                                                  Dászkel László

                                                                                                    polgármester